ARTIST · SONGWRITER · FUNKYLICIOUS DIVA

  • Vit Facebook Ikon
  • Vit Instagram Ikon
  • Vit YouTube Ikon
  • Vit Spotify Ikon

EPK - Ladda ner texter, omslagsbild, m.m HÄR.

Stockholmsbaserade soulartisten Alyza släpper sin debut-EP ART!

Om ART

Följt av flera egna singlar och samarbeten under 2019 och 2020 presenterar nu Alyza sitt största projekt hittills med ART. ART är en samling låtar som har format hennes sound till vad det är idag - en modern tolkning av retroinspirerad soul, funk och jazz, med stort fokus på dynamik, personliga texter och Alyzas starka röst.

ART bjuder på fem låtar och ett kortare intro, inklusive tidigare singlarna ‘Don’t Ya’ och ‘Get In Line’, och alla låtar är skrivna av artisten själv. Låtar om relationer och mental ohälsa möter attityd, sårbarhet och humor, insvepta i glamour med inspiration från ikoner som Marilyn Monroe och Dita von Teese. Titeln ART, konst på svenska, ger en bild av hur Alyza ser på musik, som skapare såväl som lyssnare.

Musiken är inspelad och mastrad av Anna Engberg, och mixad av Ebba Bergkvist. Med sig på inspelningarna har Alyza ett team av tio musiker, från trummor och bas till blås och kör.

Photos by Viktor Tägt Ring

Om Alyza

Alyza (Elisa Critti Kronholm), född 1997 i Lund, är en Stockholmsbaserad soul-artist med italienska rötter. Alyza gjorde sin livedebut som artist på PSB i februari 2018, och släpper nu sin debut-EP ART.

Musiken och intresset för sång och låtskrivande har alltid funnits med Alyza, som tidigt inspirerades av Carola och imponerades av Shakiras magdans och låtskrivande. Hon började spela piano tidigt och fick flera huvudroller under åren på Miniteatern.

På högstadiet fann Alyza sitt musikaliska självförtroende efter flera vinster i skolans musiktävlingar. Under dessa år utvecklade även Alyza ätstörningar och depression, något som blev en katalysator för låtskrivandet. Efter flera försök till att skriva musik fick låtskrivande helt plötsligt ett nytt syfte, och vid 15 års ålder skrev Alyza sin första låt ‘Someday’, som även släpptes som singel i juli 2020.

Alyza upptäckte kärleken för soul och jazz under gymnasietiden. När hon introducerades för funken på musiklinjen på Ågesta Folkhögskola, insåg hon att “det här är det jag vill göra och har velat göra hela tiden”.

Sen debuten 2018 har Alyza framfört sin musik på flera scener i Stockholm, inklusive Hellstens Glashus WY13 och releasefest för Don’t Ya på anrika Cirkus, såväl som festivalspelningar i både Stockholm (Kulturparksfestivalen i Haninge) och Skåne (Songwriterfestivalen i Lund). Alyza har även kommit trea i Stockholm i Studiefrämjandets tävling Livekarusellen, 2018, samt deltagit i internationella musiktävlingen Emergenza.

Större delen av 2019 låg fokuset på inspelningar, och redan juni 2019 släppte Alyza sin första singel ‘Low’, en loungig RnB-collab med artisten och producenten Caj Morgan. 2019 bjöd också på det första singelsläppet inför ART: ‘Don’t Ya’, som i år fick en musikvideo. I april 2020 släpptes EP-singel nr 2: ‘Get In Line’, med ett medföljande 7 minuter långt jam och tillhörande mini-musikvideo. Alyza har även släppt EDM-låten ‘Just Fine’ med producenten MVG, och den tidigare nämnda singeln ‘Someday’. Nu släpper hon sin efterlängtade debut-EP ART!

Alyza har blivit omnämnd i Scandinavian Soul, Sagolika Vasastan m.fl och har även intervjuats i P4 Uppland inför konsert i Uppsala hösten 2019. Hon jobbar just nu helt independent och släpper musik under sitt egna label Critti Records.

Alyza - ART

Release: 6 november 2020

Text och Musik av Elisa Critti Kronholm (Alyza) 

Arrangemang av Alyza med band

Inspelad och mastrad av Anna Engberg

Mixad av Ebba Bergkvist

Cover art: Alyza, bild tagen av Viktor Tägt Ring

© 2020 Alyza/Critti Records

Om Låtarna

1. Diva (Intro)
ART börjar med introt ‘Diva’. Första delen är en improvisation från 2013, som senare blev inspirationen till låten ‘Don’t Ya’. Andra delen är en referens till den redan släppta musikvideon tillhörande samma låt, och såklart till titeln ART.

2. Don’t Ya
‘Don’t Ya’ är låten som har definierat Alyzas sound. Med en text om relationer och tillit, är det stora fokuset i låten attityd och groove.

3. Get In Line
‘Get In Line’ är en låt som har blivit Alyzas självutnämnda anti-fuckboy anthem. Get In Line blandar funk och rock’n’roll, med en twist.

4. Free Me
‘Free Me’ blandar inspirationer från pop, jazz och soul, och är den tidigaste skrivna låten på ART. Låten handlar om ångest och depression, och karaktären “She” (Hon på svenska) blir en metafor för de påträngande ätstörda tankarna.

5. Here With You

Here with you utforskar det tidiga stadiet av en romantisk relation i en ärlig soulballad, och är också den mest hoppfulla låten på EP’n.

6. Fuckboy Blues
Titeln säger sig självt - Fuckboy Blues är precis vad det låter som, och slutar med en textrad som på sätt och vis sammanfattar ART: “Joke’s on you, I turned this heartbreak into Money and Art”.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now